Almanya’nın en büyük öğrenci ve akademisyen derneği TD-Plattform e.V., TC Berlin büyükelciliği rezidansında yılsonu münasebetiye özel bir resepsiyon düzenledi.Resepsiyonda konuşan T.C.Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Bavyera Hiristiyan Sosyal Demokrat Partisi CSU’nun evde zorunlu Almanca konuşma talebini eleştirdi ve cesaretinden dolayı öldürülen üniversite öğrencisi Tuğçe Albayrak’ı andı.

BERLIN-2005 yılında  Köln şehrinde kurulan ve Almanya’nın en büyük öğrenci ve akademisyenleri temsil eden TD-Plattform derneği, bu sene Izmir’e düzenlediği gezinin ardından  kültür gezisi kapsamında  5 Aralık‘ta T.C. Berlin büyükelçilik binasında yılsonu nedeniyle özel bir resepsiyonu gerçekleştirdi. Almanya’nın Regensburg, Münih, Stuttgart, Kassel, Frankfurt, Köln, Düsseldorf, Essen, Dortmund, Wuppertal, Bremen, Hamburg ve Berlin gibi değişik eyalet ve kentlerden  ögrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgi ile katıldığı gezi  TD-Plattform’un Berlin temsilciliği öncülüğünde organize edildi. Yaklaşık 300 özel misafirin katıldığı geceye evsahibi ve konuşmacı olarak T.C. Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Federal Almanya İçişleri Bakanlığı Bölüm Başkanı Norbert Seitz, Federal Almanya Parlamentosun‘dan Türk kökenli Milletvekilleri Cansel Kızıltepe (SPD), Gülistan Yüksel (SPD), Cemile Giousouf (CDU), Azize Tank‘ın (Linke) yanısıra Almanya Eski Federal Milletvekili Prof.Dr.Hakkı Keskin, Azerbaycan Meclisi Milletvekili Prof. Dr. Musa Kasımlı, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Genel Müdürü Suat Bakır, Istanbul-Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan,  T.C. Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı, T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Alattin Temür, T.C. Münster Başkonsolosu Ufuk Gezer, T.C.Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, STKO yöneticileri, işadamları  ve TD-Plattform üyeleri hazır bulundu.

BÜYÜKELÇI CSU’YU TÜRKÇE ELEŞTİRDİ

Keman düeti ile başlayan resepsiyonun toplantı kısmında açılış konuşması için kürsüye gelen T.C. Berlin Büyükelcisi Hüseyin Avni Karslıoğlu konuşmasında CSU’nun aile içinde Almanca konuşma zorunluluğu talebini eleştirerek konuşmasını Türkçe yaptı. Büyükelçilik kapılarının artık eğitim, gençlik ve sağlık alanlardaki konulara da açık tuttuğunu ifade eden Karslıoğlu, bu sebepden dolayı da TD-Plattform‘u seneye yine  resepsiyon için misafirlerini rezidansda ağırlayabileceklerine vurgu yaptı. İnsanlar ile içiçe yaşayıp gelecek nesillere örnek kişileri takdir ettiklerini de belirten Karslıoğlu, CSU’nun toplumun gerçeklerini gözardı etmekle eleştirerek dilçeşitliliğinin sonucu farklı bir toplum yapısına da gidildiğini belirtti ve aynı zamanda da sivil  inisiyatif alarak cesaretinden dolayı genç yaşta şiddete maruz kalarak hayatını kaybeden Tuğçe Albayrak için taziye dileklerini tekrardan dile getirdi. Daha sonra kürsüye konuşma için çıkan Federal Almanya İçişleri Bakanlığı Bölüm Başkanı Norbert Seitz da  uyum bağlamında mevcut olan kamu hizmetlerine de değinerek, TD-Plattform’un kurum olarak toplumsal rolünün önemini vurguladı. Aynı zamanda TD-Plattform’un belirlediği hedeflerin önemini açıklayan Federal Meclis Milletvekili Cansel Kızıltepe, hükümetinde bu hedefler ışığında çifte vatandaşlık konusunda da ilerleme katettiğini belirtti.

ORTAK HAREKET ETME ZORUNLULUGUMUZ VAR

Son olarak resepsiyon ev sahibi olarak sahneye gelen TD-Plattform e.V Yönetim Kurulu Başkanı Aver de ana konuşmasında TD-Plattform’un  hizmet ve başarısına dikkat çekti. Aver,  toplumun geçimindeki değişen imkanlara da işaret ederek şöyle konuştu:“ İkinci ve üçüncü   nesil göçmenlerin uyum değil, sosyal/toplumsal kaynaklara erişimde ortak hareket etme  zorunluluğu var. Onun için kendi tarzı ve alanında Almanya‘nın en büyük bağımsız Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak projeler üretip önlemler aldığımız  ‚Eğitim Gelişimi‘, ‚İstihdam‘  ve ‚Siyasi Katılım‘’da oluşan üç temel konuda girişim başlatıp, kamuoyu oluşturarak aktif bir şekilde söz sahibi  olmayı arzuluyoruz. Siyasi ve dini alandaki özgürlüğümüz sayesinde herkese,  göçmen  ve yerlilerin katılımlarına örnek olarak ortak hareket etme sürecinin şekillendirme imkanı     sağlıyoruz. Bremen, Frankfurt, Kassel, Bielefeld, Stuttgart ve KRV’daki şehirlerin bölge temsilcilerimiz sayesinde resepsiyonumuza seksenden fazla TD-Plattform üyesi ve dostu ile iştirak imkanımız oldu. Şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarımın da adına tüm emeği geçen  herkese ve sponsorlarımıza da çok teşekkür ederim.  Çalışmalarımızı güçlendirmek için ileride tekrardan üyelerimizi, dostlarımızı ve ortaklarımızı başkent Berlin‘de özel resepsiyona davet edecegiz.“

Konuşmaların akabinde akşamı Sanatçı Petra Nachtmanova Türkçe seslendirme ilesazi eşiğinde müziğiyle nezih bir şekilde akşamı süslendirerek herkesi büyüledi. Resepsiyon daha sonra katılımcıların özel görüşmelerine ile yemek ile sonlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEVENT TAŞKIRAN/KÖLN